Petr Janda
Výrobce nožů tradičními postupy z damascénské oceli

O nožích

Údržba nožů

Nejen nohy, ale i nože je nutné udržovat hlavně v suchu. Nedávat je mokré do pouzdra, po použití je třeba je vždy otřít. Pokud je chcete mazat, tak nejlépe salámem, bůčkem nebo jinou pochutinou. Tím však nechci diskriminovat vegetariány, stačí jakýkoliv rostlinný jedlý olej. Pro dlouhodobé skladování třeba WD sprej.

Pouzdro vyrábím většinou z hovězí kůže a impregnuji včelím voskem. Pokud se hodně namočí, nechte ho samostatně vyschnout.

Rukojeti, pokud jsou ze dřeva, napouštím lněným olejem nebo směsí teakových olejů, které jsou běžně v prodeji. Stačí proto hlavně, pokud se hodně namočí, lehce je přetřít. U ostatních materiálů, jako je rohovina, zubovina nebo paroží, se impregnace provádí samovolně, potem vašich rukou. Zároveň se tím i leští, což platí i u dřeva. Rukojeť tak získává vlastní patinu.

Takže moje poslední rada, nože používejte a používejte…

Pokud byste si přece jen nevěděli rady nebo v případě jakýchkoliv problémů mě stačí kontaktovat mailem nebo telefonem.

Broušení nožů

Na broušení uhlíkových ocelí bych doporučoval spíše než karborundum raději jemnější brousky z břidlice, keramiky nebo jiné kamenné brousky. Dokonce se mi osvědčila i mrazuvzdorná keramická dlažba Taurus. Mám z ní obložené schody. Pro nerezové oceli platí skoro totéž.

Máte-li nějaký svůj osvědčený postup broušení nožů, držte se jeho. Každý může mít na broušení vlastní názor.

Pokud si na nabroušení nože netroufáte sami, opět mě stačí kontaktovat.

Výroba nože s damascenské oceli:

přibližná ukázka výroby nože ze tří torzních prutů o 40ti vrstvách oceli


© 2018 Petr Janda, všechna práva vyhrazena | Vytvořil Richard Marvan | FORMARK